facebook
newsletter

Newsletter - zapisz się!






Aktualnie znajdujesz się na: Strona głównaPrzeczytaj koniecznieIMBIR na mdłości i trawienie

IMBIR na mdłości i trawienie

    • IMBIR to jedna z najstarszych roślin, która jest wykorzystywana jako przyprawa, ale również jako roślina lecznicza.


      Właściwości imbiru:imbir.jpg

      - jest bogaty w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne,

      - działa przeciwobrzękowo i napotnie

      - posiada właściwości antynowotworowe

      - poprawia pracę nerek

      - ma zastosowanie w chorobie lokomocyjnej, zmniejsza mdłości

      - przyspiesza przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej

      - ułatwia trawienie (pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych)

      - łagodzi bóle miesiączkowe

      - dba o higienę jamy ustniej

      - zwiększa libido.

       

      HERBATKI IMBIROWE

      LATEM:

      - Woda niegazowana 

      - Sok z 1 cytryny lub limonki

      - 3-4 cm startego imbiru + wyciśniety sok z imbiru


      ZIMĄ:teaginger.jpg

      Kawałek imbiru obranego i utartego zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 min. Dodać miód i cytrynę. Można również dodać cynamon.

       

      IMBIR zawiera: Witaminy: B1, B2, C, oraz wapń, fosfor, żelazo i potas.


      Uwaga: Unikaj imbiru jeśli chorujesz na wrzody żoładka lub dwunastnicy lub cierpisz na refluks.


      Ciekawostka: Jeżeli często pijesz kawę, dosyp do niej łyżeczkę sproszkowanego imbiru, a zniweluje on szkodliwe właściwości kofeiny.