facebook
newsletter

Newsletter - zapisz się!






Aktualnie znajdujesz się na: Strona głównaPrzeczytaj koniecznieOLEJ KOKOSOWY - czy tak cudowny?

OLEJ KOKOSOWY - czy tak cudowny?

    • NAJZDROWSZY TŁUSZCZ NA ŚWIECIE

       

      Olej kokosowy, często nazywany masłem kokosowym lub po prostu tłuszczem kokosowym składa się w większości z kwasów tłuszczowych – średnio oraz krótko łańcuchowych.

       

      OLEJ KOKOSOWY
      RAFINOWANY NIERAFINOWANY
      - niższa cena - wyższa cena
      - bez zapachu - o zapachu kokosa
      - uboższy w składniki odżywcze - bogatszy w składniki odżywcze

       

      Ważna informacja: Pomimo tego, iż olej rafinowany z kokosa posiada mniej korzyści zdrowotnych niż rafinowany w ostatecznym rozrachunku to i tak NAJZDROWSZY olej na świecie !

       

       kokos.jpg

      PORADY DIETETYKA CME: "Jeśli pacjent nie przepada za zapachem kokosa i nie chciałby "psuć" tym zapachem swoich potraw polecam mu olej kokosowy rafinowany do smażenia czy pieczenia. To i tak o wiele lepszy wybór niż smażenie na olejach roślinnych, np rzepakowym czy lnianym. Te oleje posiadają wiele drogocennych właściwości, ale tylko wtedy, kiedy są podawane na surowo".

       

      ZASTOSOWANIE

       

      Olej kokosowy wykazuje właściwości przede wszystkim ochronne – 
      antybakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe, dzięki czemu od wieków ceniony jest jako substancja podnosząca ogólną odporność organizmu. Stosuje się go zarówno jako składnik spożywczy jak i jako dodatek kosmetyczny. Głównymi schorzeniami w jakich pomocny jest olej kokosowy są bóle zębów, różnego typu osłabienia (przeziębienie, gorączka, infekcje), kamica nerkowa, awitaminoza, problemy trawienne oraz problemy skórne. Olej ten chroni przed miażdżycą i osteoporozą, pozytywnie wpływa na wydolność fizyczną. Reguluje poziom insuliny, a nawet obniża poziom złego
      cholesterolu.

       

      Dobroczynne i trwałe skutki używania oleju kokosowego zaobserwujecie tylko przy regularnym stosowaniu. 

       

      INNE ZASTOSOWANIA OLEJU KOKOSOWEGO
       

      OLEJ KOKOSOWY to źródło:

      WItaminy: B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i cynku.

       

      – po zmieszaniu oleju kokosowego z solą himalajską można otrzymać peeling do twarzy, zaś mieszając go z cukrem – peeling do ciała
      – sprawdzi się jako błyszczyk do ust 
      – złagodzi otarcia skóry (od pieluchy) u dziecka 
      – do smarowania skóry z rozstępami
      – jako olejek do masażu
      – balsam nawilżający do ciała – do stosowania po kąpieli
      – do łagodzenia poparzeń słonecznych
      – jako krem do twarzy – nawilża, wygładza zmarszczki
      – dodatek do kąpieli – 1/4 szklanki wcześniej delikatnie roztopionego oleju wlewamy do wanny z wodą
      – nawilży suchą, szorstką skórę – np. stóp, łokci
      – odżywi włosy – niewielką ilość oleju kokosowego należy wetrzeć we włosy wieczorem – najlepiej w końcówki, następnie zawiązać w luźny kok; rano następnego dnia umyć włosy
      – spożycie 2 łyżeczek dziennie oleju pomaga przyśpieszyć metabolizm
      – złagodzi obtarcia, odparzenia, zadrapania
      – nawilża skórę po goleniu; bywa również używany jako krem do golenia.

       

      CIEKAWOSTKA: Olej kokosowy ma zastosowanie u osób odchudzających się, ponieważ przyspiesza przemianę materii.

      lodowka.jpg

      A na koniec APEL:

      Zajrzyj do lodówki.

      Widzisz tam margarynę?

      Wyrzuć ją natychmiast.

      Zakup olej kokosowy i ciesz się

      smakiem i zdrowiem.