facebook
newsletter

Zapisz się do Newslettera







Aktualnie znajdujesz się na: Strona głównaStrona głównaZdrowie dzieciALERGIA, nietolerancja pokarmowa
  • ALERGIE,  NIETOLERANCJA POKARMOWA


    Reakcja alergiczna jest nadmierną odpowiedzią układu odpornościowego na substancje takie jak: składniki pokarmowe, związki chemiczne, pyłki roślinne lub sierść zwierząt. Związkiem chemicznym biorącym udział w większości reakcji alergicznych jest histamina.
    Z alergią pokarmową mamy do czynienia wówczas, gdy układ odpornościowy reaguje natychmiast po spożyciu alergenu lub kontakcie z nim. Objawy pojawiają się szybko i mogą polegać na obrzękach, wysypce i trudnościach z oddychaniem.


    Istnieją dwa typy reakcji:

     

    • Natychmiastowa po kontakcie z alergenem – jest to klasyczna alergia
    • Opóźniona – reakcja może wystąpić po 1-72 godzin i nazywamy ją nietolerancją pokarmową.

     

    Do objawów nietolerancji należą m.in.: zmęczenie, wzdęcia, zaparcia, biegunka, zaburzenia koncentracji, nadmierne wytwarzanie śluzu, bóle stawów i mięśni, bóle głowy. Te objawy mogą wystąpić po kilku godzinach do dwóch dób po spożyciu danego pokarmu. Zazwyczaj dany produkt lub produkty są jedzone tak często, że nie dostrzega się bezpośredniego związku pomiędzy nimi a opisanymi objawami, w związku z czym trudno jest ustalić, od kiedy trwa dana nietolerancja.

     


    PODSTAWOWE PRZYCZYNY

     

    ZWIĘKSZONA PRZEPUSZCZALNOŚĆ JELIT

     


    Przyczyn alergii może być kilka. Istnieje ścisły związek pomiędzy przepuszczalnością jelit, a alergią i nietolerancją pokarmową. Zdrowe jelito przepuszcza niektóre substancje, takie jak: trójglicerydy ze strawionych tłuszczów, cukry ze strawionych węglowodanów, aminokwasy oraz dwu – i trójpeptydy ze strawionych białek. Nie przepuszcza jednak związków, które są szkodliwe, np. częściowo strawione kawałki pokarmu, toksyny i metale ciężkie. Niemniej jednak spożywanie antybiotyków, leków przeciwzapalnych, przetworzonej żywności wraz z konserwantami, polepszaczami itp. może powodować podrażnienie i zapalenie błony śluzowej jelita. To może prowadzić do powstania mikroskopijnych otworów w jelicie cienkim, a one zaś pozwalają na przedostanie się częściowo strawionego pożywienia przez ściankę jelita prosto do krwioobiegu. Takie zjawisko nazywamy zwiększoną przepuszczalnością jelita.

    Może to wywołać:

    alergie pokarmowe, nadwrażliwość pokarmową, stan zapalny jelit, gościec przewlwkły, celiakię, łuszczycę i przewlekłe choroby skóry.

    Zwiększona przepuszczalność jelit pozwala niestrawionym lub częściowo strawionym cząstkom pokarmu, bakteriom i ich toksynom, drożdżakom i toksynom drożdżaków, metalom ciężkim i antygenom pokarmowym przedostawać się do krwioobiegu. Stąd toksyny przedostają się prosto do wątroby. Tam powodują spustoszenie, osłabiając proces detoksykacji i uwalniając wolne rodniki, które niszczą wątrobę i inne narządy.

     

    CO WYWOŁUJE NIESZCZELNOŚĆ JELITA:

    OBECNOŚĆ DROŻDŻAKÓW

    Nadmierny rozwój drożdżaków powoduje uszkodzenia jelit i ma działanie podobne do trucizny. Wydalane przez drożdżaki toksyny natychmiat wchłaniane są przez jelita i zaczynają siać spustoszenie. Drożdżak bielnik biały (Candida Albicans) uwalnia do organizmu ponad 80 różnych trucizn. Najbardziej trujący z nich to acetaldehyd i etanol (alkohol etylowy).

    Acetaldehyd jest niezwykle trujący dla mózgu, nawet bardziej niż etanol. Powoduje utratę pamięci, depresję, problemy z koncentracją (np. ADHD) i chroniczne zmęczenie.

    Fotolia_43677714_XS.jpgOBECNOŚĆ PASOŻYTÓW

    Kolejną przyczyną alergii są pasożyty i ich toksyny! Nie zdajemy sobie sprawy, ile dzieci jest zakażona owsikami, lamblią czy glistą. Objawy bytowania pasożytów to: ból brzucha, wzdęcia, biegunka, bladość, apatia i brak apetytu lub nadmierny apetyt. Dzieci zakażone pasożytami mogą skarżyć się na bóle głowy, mieć stany podgorączkowe, może być nadmiernie drażliwy. Zdecydowanie częściej chorują niż rówieśnicy.

    OBECNOŚĆ BAKTERII - Mycoplazma, Chlamydia

    Przewlekła obecność w/w bakterii staje się alergenem dla naszego organizmu i żródłem toksyn, co powoduje przewlekłe zapalenie doprowadzając do bólów zatok, głowy, zapalenia stawów, zapalenia płuc, zapalenia dróg moczowych i wszelkich innych związanych z ich wystepowaniem.

     


    PLAN DZIAŁANIA

    Wykonaj testy diagnostyczne/ Zastosuj się do wskazówek diagnosty i dietetyka/Uszczelnienie jelita cienkiego, eliminacja drożdzy bakterii, pasożytów, odpowiednia dieta

     

    Test Scanerem Diacom oraz Mikroskopowe Badanie Żywej Kropli Krwi, które wskaże, czy mamy do czynienia z przepuszczalnością jelit, pasożytami, wirusami, bakteriami, grzybicą. Po teście otrzymasz zalecenia odnośnie dalszego postępowania, likwidacji pasożytów i wzmacniania odporności.


    Test na nietolerancje pokarmowe z konsultacją dietetyczną
    – test wskaże, jakich produktów dziecko powinno unikać, ponieważ mogą dawać objawy nietolerancji, a dietetyk poradzi, jakie należałoby wdrożyć zmiany w żywieniu, aby dziecko poczuło się lepiej.


    Dzięki testom na immunoglobuliny można wykryć jakich produktów spożywczych nie tolerujemy, ilość tych przeciwciał narasta, kiedy szkodząca żywność jest jedzona przez dłuższy czas. Po wyeliminowaniu na kilka miesięcy szkodliwego produktu stężenie immunoglobulin zazwyczaj spada. Można wówczas spróbować wprowadzić ponownie ten rodzaj żywności, zaczynając od bardzo niewielkich ilości. Stosuje się dietę eliminacyjną oraz uszczelnianie jelit.

     

    Specjalizujemy się w likwidowaniu przyczyn chorób, dolegliwości. Staramy się działać przyczynowo, gdyż tylko w ten sposób możemy osiągnąć pełen sukces. Kadra naszych specjalistów posiada duże doświadczenie. Zapraszamy dzieci!
    Zaufaj nam!


    Źródło: Gillian McKeith „Encyklopedia żywienia”; Dr med. Don Colbert „Usuń toksyny”.