facebook
newsletter

Newsletter - zapisz się!






Aktualnie znajdujesz się na: Strona głównaPrzeczytaj koniecznieHASHIMOTO - wspomaganie leczenia dietą

HASHIMOTO - wspomaganie leczenia dietą

    •  Hashimoto - co to za choroba?

       

      Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, któremu towarzyszy pojawienie się przeciwciał anty-TPO oraz antyTG.

      Jest to choroba, która z roku na rok dotyka coraz większą liczbę osób, szczególnie kobiet.

       

      Objawy chorobymigraine_headache.jpg

      - zmęczenie

      - zły nastrój

      - sucha skóra

      - wypadanie włosów

      - obrzęki

      - kołatanie serca

      - wolny metabolizm

       

      Przyczyny choroby

      Przyczyny Hashimoto nie są do końca poznane. Na powstanie tej choroby mogą mieć wpływ czynniki genetyczne oraz środowiskowe.

       

      Do czynników środowiskowych zaliczamy:tarczyca.jpg

      - infekcję wirusową lub bakteryjną

      - stres

      - leczenie jodem radioaktywnym

      - palenie papierosów

      - alergeny pokarmowe

      - leki np interferon 

       

      _____________________________________________________________________________________________

      Uwaga: U chorych na Hashimoto często współistnieją inne choroby autoimmunologiczne

      t.j: cukrzyca typ I, łuszczyca, celiakia, bielactwo.

      _____________________________________________________________________________________________

       

       Dieta a Hashimoto


      Bardzo istotnym elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne jest odpowiednia dieta. 

      Wykwalifikowany dietetyk podczas układania Indywidualnego Planu Żywieniowego bierze pod uwagę:28927115_s.jpg

      1. Eliminację z diety alergenów pokarmowych, które zwiększają reakcję zapalną w organizmie. W tym celu wykonywane są Testy na Nietolerancje Pokarmowe, które dają odpowiedź, który produkty należy wykluczyć w diecie. Powszechnie przyjęło się eliminowanie glutenu i mleka, natomiast nie jest to regułą, a wręcz przeciwnie - czasem wystaczy eliminacja samej pszenicy. Często osoby chore na Hashimoto nie tolerują innych produktów np. jajek, roślin strączkowych czy grupy roślin psiankowych (papryka, pomidor, ziemniaki, bakłażan). Taka indywidualnie dobrana dieta ma za zadanie zmniejszyć stan zapalny i nie pobudzać nadreaktywnego już systemu autoimmunologicznego.

      2. Składniki pokarmowe, które pełnią szczególną rolę w pracy układu endokrynnego i odpornościowego to: jod, selen, cynk, żelazo, witamina D3. Dietetyk pilnuje ich odpowiedniego poziomu w diecie lub rozpisuje niezbędną suplementację.

      3. Dietetyk kliniczny uwzględnia stan odżywienia pacjenta, współistniejące choroby oraz aktualne wyniki badań. Wiele osób z niedoczynnością tarczycy boryka się także z nadwagą, dlatego często wskazane jest obniżenie kaloryczności diety.

       

      Podsumowanie

      Bardzo ważne jest, aby jak najszybciej ustalić Indywidualny Plan Zywieniowy, który złagodzi przebieg choroby oraz odczuwane dolegliwości, a także wpłynie na poprawę wyników badań.

       

      Plan działania

      1. Testy na Nietolerancję Pokarmową

      2. Konsultacja Dietetyczna do wyników testów oraz przed rozpisaniem Planu Żywieniowego

      3. Ustalenie Indywidualnego Planu Żywieniowego i ewentualnej suplementacji.

       

      Uwaga: Dodatkowo wskazane jest wykonanie Mikroskopowego Badania Żywej Kropli Krwi, dzięki któremu diagnosta ocenia aktualny stan organizmu i udziela wskazówek przy ewentualnych infekcjach grzybiczych lub bakteryjnych, które mogą mieć miejsce w chorobach autoimmunologicznych.

       

      ZAPRASZAMY